Меню Затваряне

“Сапунът, водата и здравият разум са най-добрите дезинфектанти”

Знам, че тия дни ти е напрегнато. Самоизолация, ограничения, върлуващ вирус, маскирани лица. Съвсем очаквано е чувството на тревожност (а в частност паник атаките и хипохондрията) да бъдат силно обострени.

Виж. Вирусът ще бъде овладян. Пандемията ще отмине. Но твоето психично здраве, позитивна мисъл и вътрешна устойчивост трябва СЕГА да бъдат запазени, за да не се налага след този напрегнат период да се справяме с един немалък проблем – обострена и хронична тревожност. Затова следвай този антистрес план – той ще ти помогне да запазиш вътрешен стабилитет, да държиш напрежението под контрол и като мине гадната Корона, да можеш да се кефиш и да си щракаш с пръсти, вместо да трябва да се справяш с тревожност.

• Ограничи потока на информация – да си отговорен и информиран не означава 24 часа в денонощието да скролваш, търсейки статии и статистики, защото това води единствено до тендовагинит и паник атаки.

• Гледай рационално, а не само негативно и ошашкано – да, коронавирусът е неприятен и трябва отговорно да спазваме всички мерки, в същото време не е апокалипсис. Както казват, в кръга на шегата, за първи път в историята на човечеството имаме шанса да спасим света, седейки на дивана.☺ Да разхлабиш малко оковите на страха с хумор не означава да омаловажаваш ситуацията – на всички ни е напрегнато в този период! Но винаги хуморът, здравият разум и високият дух са най-правилният инструмент, с който да надвием излишния стрес и безпокойство.

• Оползотвори времето си в нещо градивно и готино

Допреди 2 седмици все си гледахме часовника и бързахме за нещо, за някой, за някъде. 

Сега – в периода на самоизолация и ограничени контакти – имаме повече време – за онази книга, която купи с мерак, а седи вече 4 месеца на рафта; за пролетното почистване (Честита Пролет!); за това да си опресниш английския или да научиш няколко думи на испански; за любимия ти късен сериал, на който обикновено заспиваш, защото се мегауморен; за близките ти – да им направиш любимите палачинки; да учиш заедно с детето си; да се качиш най-накрая на кростренажора вкъщи; да звъннеш на стар приятел; да сглобиш пъзел.

• Ако ще работиш вкъщи – направи си супер готин хоум офис. Работи. Вирусът ще отмине, удовлетворението от изпълнените ангажименти ще остане.

• Усмивка! Щрак!

Всеки ден отделяй по 5 специални минутки да се смееш – ей така – съзнателно и напук на стреса. Вместо да си мериш постоянно температурата или да опипваш лимфните си възли, избери правилната стратегия – ходом марш пред огледалото – сресан/а, готин/а – погледни се, изправи раменете, усмихни се! Този, дето те гледа в огледалото, заслужава да е щастлив и спокоен човек.

• Избери си предизвикателство! Помисли какво ново качество, умение или добър навик искаш да развиеш. Използвай времето да работиш върху себе си. Потърси правилната литература, техники и терапевт, които да ти помогнат да обогатиш себе си. Захващай се здраво с това да бъдеш по-добрата версия на себе си след месец, а не по-ошашканата!☺

Бъди здрав!

И спокоен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.