Меню Затваряне

Следродилна депресия

Много хора намират за непонятно и аналогично как раждането на дете – безусловно най-щастливият миг в живота, така дълго чакан, мечтан, сънуван, може да стане причина за психически дискомфорт.

Много често неразбирането на това психично състояние, кара хората да го неглижират и да го тълкуват като слабохарактерност, особеност, несигурност, незрялост.

Обичайните чувства на жените, засегнати от следродилна депресия са вина и срам. Затова вместо да потърсят помощ, те го възприемат като знак за личен провал. Тази самооценка е колкото погрешна, толкова и пагубна за тях. Те започват да се чувстват недостойни майки, защото не могат да изпитат „радостта от майчинството”.

Истината е, че много млади майки се борят с форми на депресия след раждането, като съвсем не е прецедент симптомите на депресия да започнат още по време на бремеността.

Затова ако си млада майка и все по-често изпитваш чувства като:

–   тревожност

–   апатия/тъга

–   вина

–   чувство за „несвързаност” с детето или околните

–   липса на желание за активност, уморяемост

–   загуба на концентрация

–   проблеми със съня и апетита

–   силна тревожност, относно бебето, или пълна незаинтересованост, относно него

–   суицидни мисли

–   мисли за нараняване на детето

ТО ТОГАВА потърси консултация с психолог, защото следродилната депресия може да окаже негативно въздействие не само върху твоето емоционално състояние, а и върху твоето партньорство и твоето дете!

Прекрасната майка е преди всичко щастлива жена!

   Кризи при репродуктивни проблеми

Желанието и борбата за дете логично се свързват с още по-силно сплотяване между партньорите.

Понякога обаче напрежението, стресът, дълго продължаващата борба с репродуктивните проблеми, могат да сблъскат двойката с първата им голяма криза в отношенията. Психологичното консултиране като подход в подобни случаи се стреми към отстраняване на стресовите фактори, възстановяване на положителните активности и аспекти във взаимотношенията, и подобряване както на личната емоционална стабилност, така и на хармонията в партньорството.

Като психолог и семеен консултант се стремя да помогна на моите клиенти да се научат да бъдат екипни играчи, да се справят заедно с всяко предизвикателство и най вече – да бъдат устойчив и непробиваем тандем – защото съм убедена, че истинският тандем, екипната игра, отдадените партньори, могат да сбъднат всяка своя мечта.