Меню Затваряне

Няма какво да се лъжем – конфликтите са неизбежна част от всяка връзка. Нещо повече – бих погледнала с подозрение на всеки, който ми каже, че никога не е имал макар и дребен конфликт с партньора си. И още, конфликтите  понякога всъщност са полезни!

Кога обаче стават сериозен проблем? Кога преминават границите на нормалното и започват да тровят отношенията?

Когато станат ежедневие. Когато завършват със скандал. Когато в края на спора не се е стигнало до консенсус и целувка, а до обиди, обвинения и сълзи.

Воюващите двойки са най-тъжното нещо, особено когато войната се случва наистина и е в твоето семейство, а не е сюжет от някоя комедийна сценка.

Тъжно е, защото войната, борбата, желанието за надмощие са недостойна кауза, нямаща място в партньорските отношения. Когато конфликтите се превърнат в конфликтища, когато нападките и грозните думи биват изстреляни, когато гневът вземе превес, то тогава любовта бавно започва да си отива, а семейството/партньорството губи своята стойност и ценност.

Семейното консултиране като подход може да ти даде правилните техники, с които да овладяваш гнева, да се научиш да говориш на един език с партньора, да трансформираш войната помежду ви в екипна, тандемна игра, в която да постигате общи цели и да бъдете истински победители. Защото няма по-голяма победа в живота от истински щастливото семейство!