Меню Затваряне

Изпитването на постоянен, интензивен и неоправдан страх за собственото здраве води човек до няколко неприятни ситуации (или защо е така вредно да си хипохондрик) :

–   Постоянната тревога, търсенето на симптоми, самонаблюдението, четенето в интернет за болести, доктори и лечения, те отдалечават от удоволствените преживявания, които можеш да си подариш, правят те тревожен, притеснен, уплашен.

–   Хипохондрията е скъпо занимание

Търсенето на симптоми (и о, чудо, откриването им!), четенето на здравна литература и всепоглъщащото убеждение, че нещо в здравето не е окей, често пъти превръща хората в постоянни посетители при различни лекари-специалисти (от доцент нагоре), инициират се скъпи изследвания, прегледи и консултации.

В даден момент всеки, страдащ от хипохондрия, е мечтал да има собствен ядрено магнитен резонанс, преносим ултразвук, личен екип от лекари, по възможност с ръководител д-р Хаус.

В един по-следващ момент, правейки си равносметка, разбираш, че похарчените средства за прегледи и изследвания са с паричната равностойност на почивка минимум до остров Бали.

Виж, разбирам те. И извън чувството на лека ирония, която може би лъха от написаното, искам да знаеш, че хипохондрията е едно от състоянията, срещу които макар че се боря, всъщност дълбоко уважавам. Защо? Защото хипохондрията е доказателство за силна обич към живота. Много ти се живее, затова те е страх!

Аз искам да ти помогна именно да живееш – хем здрав (какъвто си), хем спокоен, щастлив и уверен. Защото, вярвам, ще се съгласиш – почивката на Бали е много по-приятно преживяване от поредния неоснователен преглед.

Бъдете здрави!